Kostihojová mastička je jedným z najcennejších darov starej bylinkárskej múdrosti. Naši predkovia ju nazývali aj "masť na polámané kosti" a verili, že keď sa ňou človek pravidelne natiera, kosti a svaly sa hoja rýchlejšie a bolesť rýchlejšie ustupuje. V starých herbároch stálo: "Kde kostihoj, tam zdravie – kto masťou potrie, tomu rany zahoja."
Liečivé účinky kostihojovej mastičky sú veľmi široké. Jej sila spočíva v obsahu alantoínu a ďalších liečivých látok, ktoré podporujú obnovu tkanív, urýchľujú zrastanie zlomenín a liečia pomliaždeniny, výrony či natrhnuté svaly. Masť sa používa aj pri reumatických bolestiach, pri zápale kĺbov a šliach, na preležaniny či staré rany, ktoré sa nechcú zahojiť. Pokožku zjemňuje a podporuje jej regeneráciu. Na dušu pôsobí kostihoj ako rastlina útechy – prináša nádej, trpezlivosť a silu pre tých, ktorí sa zotavujú po úraze či chorobe.
Príprava mastičky:
Čerstvý alebo sušený koreň kostihoja sa umyje, nakrája a zaleje kvalitným rastlinným olejom (olivový, slnečnicový alebo mandľový). Tento macerát sa nechá v teple vylúhovať aspoň dva až tri týždne (alebo sa môže jemne zohrievať vo vodnom kúpeli pár hodín, aby sa účinné látky rýchlejšie uvoľnili). Potom sa scedí a pridá sa nastrúhaný včelí vosk – asi 20–30 g na 100 ml oleja. Zmes sa jemne zohrieva, kým sa vosk nerozpustí, a ešte teplá sa naleje do téglikov.
Takto pripravenú mastičku môžeme natierať na boľavé miesta aj viackrát denne. Je vhodná na dlhodobé používanie a veľmi dobre sa osvedčuje pri masáži kĺbov či po fyzickej námahe.