Ruža šípová

04.09.2025

Ruža šípová, v starých časoch nazývaná aj "divá ruža" či "pani lúk", je kráľovná medzi kríkmi našich medzí a poľných ciest. Jej šípkami sa červená neskorá jeseň, keď už väčšina bylín dávno odpočíva. Ľud verí, že šípka v sebe nosí silu slnka, ktoré ju celé leto zohrievalo, a preto prináša zdravie v zime, keď je ho najviac treba. Plod šípky je tvrdý, s červenou šupkou, a v sebe ukrýva malé zrnká a množstvo cenných látok. Starí bylinkári o nej vraveli, že kto si šípku uvarí v čaji, toho obíde chlad aj únava.

Liečivé účinky šípok sú bohaté: sú plné vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť tela, zaháňa únavu a skracuje chorobu pri nachladnutí. Čaj zo šípok čistí krv, posilňuje srdce a pomáha pri jarnej únave i slabosti po chorobe. Na žalúdok pôsobí priaznivo, upravuje trávenie a pomáha aj pri bolestiach kĺbov a reume, lebo v sebe nesie protizápalovú silu. Na dušu pôsobí šípka ako balzam – prináša pokoj, posilňuje vôľu a vracia radosť do smutného srdca.

Zo šípok môžeme pripraviť mnoho dobrôt i liekov: čaj, sirup, lekvár, mastička, víno či ocot. Dá sa z nich urobiť aj tinktúra, ktorá podporí imunitu a pomôže pri chrípke. Sušené šípky sa dajú pridať do bylinkových zmesí na čaj alebo rozomlieť na prášok a užívať po lyžičkách. Starí ľudia hovorili, že kto má v špajzi šípky, ten sa zimy nebojí.

Čo všetko môžeme vytvoriť zo šípok: